Helsingin Juhlaviikot, suurenmoinen taidetapahtuma

Helsingin Juhlaviikot on yksi Suomen suurimpia monitaiteellisia festivaaleja. Se aloitti toimintansa vuonna 1968, joten 50-vuotias tapahtuma on saavuttanut kunnioitettavan keski-iän. Lukuisten muiden tapahtumien lisäksi pariviikkoiseen festivaaliin sisältyy klassinen Taiteiden Yö ja osittain samanaikaisesti järjestettävä Art Goes Kapakka.

Näyttelyt, konsertit ja erilaiset esiintymiset täyttävät Helsingin elokuun loppupuolella, ja Tokoinrantaan nousee perinteinen Huvilateltta. Musiikin saralla Juhlaviikot on tarjoillut laajaa kattausta klassisesta musiikista aina etnisen musiikin tähtiin, ja Kaivopuistossa esiintyy lisäksi ilmaiseksi kotimaisen musiikin suurimpia nimiä.

Tilastollisesti Helsingin Juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaiteellinen kaupunkifestivaali  ja vuonna 2017 kävijämäärä ylsi jo yli 212 000, joidenkin lähteiden mukaan yli 300 000. Maksullisten tapahtumien lisäksi tarjolla on myös ilmaisia esityksiä, joten tarkkaa kävijämäärää on vaikea tietää. Hyvällä ilmalla Taiteiden Yö pelkästään saa liikkeelle kymmeniä tuhansia juhlijoita.

Vuoden 2018 huippuesiintyjät

Helsingin Juhlaviikot ei ole ainoa merkkipäivän viettäjä vuonna 2018. Helsingin Elävän Musiikin Yhdistys ELMU täytti 40-vuotta, ja kapellimestari Esa-Pekka Salonen piti 60-vuotis juhlakonserttinsa tähtiesiintyjineen Juhlaviikkojen aikana.

Elmun Kaivarin juhlakonsertin tähtenä oli Maija Vilkkumaa, suomalaisen popin ja rokin kruunaamaton kuningatar. Maija oli vielä pieni tyttö, kun Elmu aloitteli toimintaansa 70-luvulla. Legendaarisen Lepakkoluolan kautta nyt Nosturissa majaansa pitävä yhdistys on toiminut helsinkiläisen musiikin puolestapuhujana ja promoottorina alusta asti. Kaivarin Kansanjuhla, johon vuoden 2018 juhlakonserttikin voidaan nähdä kuuluvaksi, sai helsinkiläiset juhlimaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1979.

Suomen kenties kansainvälisesti tunnetuin kapellimestari Esa-Pekka Salonen nousi Suomen Kansallisoopperan lavalle seuranaan muun muassa Paula Vesala ja Matti Salminen. Salonen on toiminut useiden arvostettujen filharmonikkojen ja sinfoniaorkestereiden kapellimestarina ja ylikapellimestarina, mutta on viime vuodet halunnut keskittyä enemmän säveltämiseen. Kansallisoopperan juhlakonsertissa kuultiinkin Salosen uuden orkesteriteoksen Suomen ensi-esitys.

Ulkomaisista tähdistä pitää ehdottomasti mainita Steve Vai, joka on tunnustetusti yksi maailman parhaimmista kitaristeista. Päivää ennen varsinaista keikkaansa Steve Vai isännöi Huvilateltassa Master Class tilaisuutta, jossa hän kertoi musiikistaan, tekniikasta, inspiraatioistaan ja kenties paljasti muutaman salaisuuden yli 40-vuotta kestäneeltä uraltaan.

Steve Vai oli lavalla Tapiolan Sinfoniettan kanssa. Energisistä esiintymisistään tunnettu kitaravirtuoosi on viime vuosina tehnyt yhteistyötä myös klassisen musiikin saralla, eikä hän ole koskaan ollut ujo murtautumaan eri genrerajojen yli.

Sirkusta, sarjakuvataidetta ja etnisyyttä

Vuosi 1995 oli merkittävä Helsingin Juhlaviikkojen historiassa. Silloin Tokoinrantaan pystytettiin ensimmäisen kerran Huvilateltta, ja ohjelmistoa muokattiin modernimpaan suuntaan. Puhtaasta klassisesta musiikista siirryttiin muihin genreihin ja maailmanmusiikkiin, ja lapset huomioitiin ensimmäisen kerran virallisella ohjelmistolla.

Juhlaviikkojen taustalla vaikuttaa Helsinki-viikko säätiö, joka on Helsingin kaupungin perustama organisaatio. Juhlaviikkojen taiteelliseksi johtajaksi valittiin vuonna 2018 Marko Ahtisaari luomaan lisää kansainvälistä yhteistyötä ja kehittämään tapahtumaa Esa-Pekka Salosen jalanjäljissä.

Huvilateltassa on vuosien saatossa nähty ja kuultu kuuluisia kansainvälisiä tähtiä kuten Massive Attack, Radiohead, Los Lobos ja Yoko Ono & Thurston Moore. Aikaisemmin kenties hieman elitistiseksi mielletty Huvilateltta kerää nykyään laajemman kirjon yleisöä, ja lapsille sinne on varattu ihan oma päivä orkestereineen.

Poikkitaiteellisena festivaalina Juhlaviikot esittää monimuotoisen kattauksen sekä kotimaista että kansainvälistä parhaimmistoa aina sirkustaiteesta elokuviin ja nukketeatteriin. Yhteistyöfestivaaleja Taiteiden Yön ja Art Goes Kapakan lisäksi on muun muassa Skidit Festarit, Runokuu ja Helsingin Sarjakuvafestarit.

Ilmaistapahtumia on runsaasti, joten aktiivinen Juhlaviikkojen kävijä voi täyttää kalenterinsa kuluttamatta liikaa rahaa. Klassinen Kuorojen Kierros on myös samanaikaisesti, osana Art Goes Kapakka festivaalia. Kun lomilta palaamisen ja koulujen alkamisen ensijärkytys hiipuu, Helsingin Juhlaviikot on juuri sopivassa välissä nauttia vielä kesäisestä pääkaupungista, ja pohjoismaiden laajimmasta taidefestivaalista.