Kaija saariaho, arvostettu nykysäveltäjä maailmalla

Saariahon taival arvostetuimpien nykysäveltäjien kategoriaan alkoi Helsingistä, jossa Saariaho opiskeli pianonsoittoa Helsingin Konservatoriossa, musiikkitiedettä Helsingin Yliopistossa ja myöhemmin sävellystä Sibelius Akatemiassa Paavo Heinisen johdolla. Saariahon soittimiin kuuluu kitara, piano ja viulu. Saariahon opinahjoihin kuuluu myös IRCAM-instituutti Ranskassa ja opinnot Freiburgissa, Saksassa.

Vaikka Saariaho aikoinaan ilmoitti ettei aio koskaan säveltää oopperaa tai sinfoniaa, hänen tuotantoonsa kuuluu neljä palkittua oopperaa ja teoksia sinfoniaorkesterille. Kaija Saariahon musiikki on omaperäistä ja inspiroivaa. Sävellysten teemana on moderni rakenne ja säveltämisen uudenlaiset, erilaiset tekniikat. Yleinen tunnelma 1970-80 luvuilla oli, että ooppera oli jämähtänyt vanhanaikaiseen, kuivakkaan sävelkerrontaan ja tästä syystä oopperan säveltäminen ei ensin kiinnostanut Saariahoa.Saariaho on säveltänyt kamarimusiikkia jo 70-luvun lopulta lähtien sekä lukuisia orkesteriteoksia 80-luvun alusta. Saariahon teoksiin kuuluu myös baletti “Maa” vuodelta 1991. Saariahon musiikkia ei ole helppo työntää mihinkään kategoriaan. Tyylillisesti Saariaho sekoittaa eri elementtejä säveltäessään ja erityisesti elektronisen musiikin yhdistäminen klassisempiin soittimiin kuuluu tunnusomaisesti Saariahon tapaan tehdä musiikkia.Saariaho tutkii musiikissaan hälyn ja soivan sävelen väliin jäävää tilaa, sekä sointiväriin ja tekstuuriin pohjautuvaa tekniikkaa. Saariahon tuotantoon kuuluu myös paljon vokaalimusiikkia, näistä tunnetuimpia ovat Sielun Linna ja Meren poikki. Saariahon suosituimpiin sävellyksiin kuuluvat 80-luvun puolivälistä teokset Jardin secret I ja II, Lichtbogen sekä Jardin secret III (Nymphea).

Teoksia sinfoniaorkesterille

Saariahon orkesteriteoksiin kuuluu viulukonsertto Graal theatre (1997) joka on sävelletty BBC:lle tilaustyönä ja jonka kantaesittivät kapellimestari Esa-Pekka Salonen ja viulisti Gidon Kremer. Myös kaksiosainen teos Du cristal….à la fumée (1990) on Saariahon suuria orkesteriteoksia. La Passion de Simone oratorio sain kantaesityksensä Wienissä 2006. Bostonin sinfoniaorkesteri tilasi Saariaholta sellokonserton, ja Notes on Light kantaesitettiin vuonna 2007. Konsertto on omistettu solisti Anssi Karttuselle joka on yksi Saariahon luottomuusikoista. Berliinin filharmonikot esitti 2009 avauskonsertissaan Saariahon kamariteoksen Laterna Magica. Nimi perustuu Ingmar Bergmanin samannimiseen omaelämäkerta teokseen.

Saariahon oopperat

Vuosi 2000 oli Saariahon ensimmäisen oopperan ensi-ilta vuosi. Kaukainen rakkaus sai ensi esityksensä Saltzburgissa. Oopperan aihe perustuu vanhaan vida-runoon joka kertoo Ranskassa eläneen trubaduurin fiktiivisen tarinan. Ooppera arvioitiin parhaaksi uudeksi teokseksi New York Timesissa ja BBC:n Music Magazinessa. Ooppera sai ensi-iltansa Suomessa vuonna 2004. Adriana Mater oli Saariahon toinen oopperateos. Sen kantaesitys oli Pariisissa, Saariahon kotikaupungissa vuonna 2006. Oopperan keskeisenä henkilönä on Adriana niminen nainen jonka kohtaloa seurataan sotaa käyvässä maassa, aihe on julma, mutta ajankohtainen. Saariahon kolmas ooppera Émilie sai ensi-iltansa Lyonissa 2010. Suomen ensi-ilta seurasi vasta 2015 Kansallisoopperassa. Oopperan nimiosa Markiisitar Émilie du Châtelet on kirjoitettu Karita Mattilalle. Tarinassa seurataan Markiisittaren viimeisiä päiviä.

Neljäs Saariahon ooppera pohjautuu japanilaiseen näytelmään, Only the Sound Remains esitettiin vuonna 2016 Alankomaiden oopperan 50-vuotisjuhlilla. Oopperan esiintyjät koostuvat kahdesta solistista, neljästä laulajasta ja seitsemän muusikon yhtyeestä sekä tanssijasta.

Palkittu taiteilija

Saariahon tyyli ja sävellystekniikka on vakiinnuttanut paikkansa maailman nykymusiikkipiireissä ja hänet tunnetaan omaperäisenä ja kiinnostavana säveltäjänä sekä arvostettuna kollegana. Saariaho on saanut paljon tunnustusta työstään musiikin kehittäjänä ja säveltäjänä.

Palkittu taiteilija

Palkintoihin kuuluu vuonna 2000 saatu Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto, 2003 maailman suurin sävellyspalkinto, Grawemeyer-palkinto, oopperasta Kaukainen Rakkaus ja 2008 vastaanotettu Michael Ludwig Nemmers -palkinto. Saariaholla on myös Ranskalainen Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres -arvonimi.