Maailman suurimmat musiikkifestarit

Kun Suomessa festarikesä on kuumimmillaan, juhlitaan myös muualla pohjoisella pallonpuoliskolla musiikin tahtiin. Erityyppisiä ja kokoisia musiikkijuhlia on tarjolla kaikissa länsimaissa, ja suurimmat niistä kokoavat yhteen satoja tuhansia iloisia ihmisiä. Maailman kirkkaimmat tähdet esiintyvät innokkaiden fanien edessä, ja juhlahumu jatkuu talvikuukausina pallon toisella puoliskolla.

Coachella, Lollabalooza, Glastonbury vai Ilosaarirock, vaihtoehtojen lista on loppumaton. Ainut raja on raha, jos joutuu matkustamaan varsinkin Euroopan ulkopuolelle, lennot ja mahdolliset lisämajoitukset moninkertaistavat budjetin helposti. Myös festareilla tarjottaviin majoitusvaihtoehtoihin saa helposti upotettua pidemmän pennin, tarjontaa löytyy yleensä paljon muutakin kuin perinteinen telttapaikka.

Varsinkin kansainvälisessä lehdistössä vuosittain käydään läpi myös sen sesongin festaripukeutumisen pakollinen it-lista. Kumisaappaat ja farkkushortsit ovat jo klassikko, mutta pitikö tänä vuonna heitellä ylimääräisiä hileitä hiuksiin vai muualle kroppaan? Muodinmukainen juhlija ottaa asioista selvää etukäteen, jotta voi tuntea kuuluvansa trenditietoisten musiikindiggareiden kastiin.

Yleensä samat bändit kiertävät saman maanosan festivaaleja. Euroopassa ja Yhdysvalloissa huomaa, ketkä ovat kuuminta hottia juuri sinä vuonna. Tosin kärkinimet saattavat tehdä vain yhden festarikeikan vuodessa, kuten Beyonce teki vuonna 2018 legendaarisella Coachellan festivaalilla.

Koska musiikkifestivaaleja on joka lähtöön, kerromme seuraavassa rock- ja pop musiikkiin keskittyneistä isoimmista juhlista. Elektroninen musiikki kokoaa yhteen valtavia massoja, kuten myös maailmanmusiikki, country, jatsi ja blues, mutta kaikkia on mahdotonta mainita yhdessä jutussa.

Kolme kovaa Amerikoista

Coachella on tällä hetkellä maailman tunnetuin musiikkifestivaali. Vuodesta 1999 järjestetty tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta, ja sen mainetta on kasvattanut myös ulkomusiikilliset uutisoinnit. Huhtikuussa järjestettävä Coachella määrittää sen vuotisen festarimuodin, ja mallit ja muut julkkikset poseeraavat iloisina Kalifornian auringon alla. Vuonna 2017 festivaali houkutteli neljännesmiljoona katsojaa, ja teki voittoa yli 100 miljoonaa dollaria. Kaikki, jotka ovat mitään musiikkimaailmassa, ovat esiintyneet täällä.

Lollapalooza on Jane´s Addictionin laulajan Perry Farrellin perustama festivaali vuonna 1991. Alkuvuosien kiertävänä festivaalina tunnettu Lollapalooza järjestetään nykyään Chicagossa, ja sillä on satelliitti festivaaleja Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Vuonna 2019 Lollapaloozaa pääsee katsomaan Tukholmassa. Vuosittain yli 160 000 juhlijaa kerääntyy kuuntelemaan rock painotteista musiikkia neljän päivän ajaksi. Liput myydään loppuun yleensä tunneissa, joten jos Chicagoon halajaa, kannattaa olla valmiina, kun ne tulevat myyntiin.

Rock in Rio sai alkunsa Rio de Janeirossa vuonna 1985. Puolitoista miljoonaa ihmistä osallistui juhlaan ensimmäisenä vuonna. Festivaalia ei kuitenkaan ole järjestetty joka vuosi, ja se on siirtynyt eri maihin ja mantereille eri vuosina. Las Vegas, Madrid ja Lissabon ovat isännöineet Rock in Rioa ja 2000-luvulla festivaalia on järjestetty lähestulkoon vuosittain, parhaimmilla kaksi vuodessa.

Euroopasta kajahtaa

Roskilde on pitänyt pohjoismaisten festivaalien lippua korkealla aina vuodesta 1971. Melkein 50 vuotias tanskalainen megatapahtuma on nähnyt hippivuodet ja tukkahevin saapumisen, eikä ikäviltä tapaturmiltakaan ole vältytty. Vuonna 2000 Pearl Jamin juuri aloittaessa esiintymisensä yleisömassa ryntäsi lavaa kohti ja yhdeksän ihmistä sai surmansa. Tapaus vaikutti festivaalien turvallisuuteen Euroopan laajuisesti, ja Roskilde muistaa uhreja vielä tänäkin päivänä omalla festivaalialueella sijaitsevalla muistoalueella.

Glastonbury Englannissa huokuu maagista tunnelmaa. Festivaali on järjestetty vuosittain aina vuodesta 1981, paitsi joka viides vuosi pidettävää välivuotta. Välivuoden tarkoitus on antaa ympäristölle ja paikallisille asukkaille aikaa palautua, sillä Glastonbury on maailman suurin ruohokentällä järjestettävä festivaali. Noin 175 000 ihmistä kokoontuu vuosittain tähän yhteen Euroopan suurimmista ja tunnetuimmista musiikki- ja kulttuuritapahtumista.

Sziget on järjestetty Budabestissa Unkarissa vuodesta 1993. Viikon mittainen festivaali on kasvattanut suosiotaan ja on nykyään yksi suurimmista Euroopassa. Sen kohtuuhintaiset liput ja hulppea kansainvälinen esiintyjäkaarti vetää vuosittain noin puoli miljoonaa musiikin ystävää.