Maailman vanhimmat musiikkisoittimet

Musiikkia kutsutaan syystä usein maailman vanhimmaksi kieleksi. Riippumatta siitä, missä sijaitsemme, kaikki näyttävät ymmärtävän tunteita, joita musiikki herättää meissä.

Vaikka emme ehkä koskaan tiedä varmasti miksi esi-isämme kehittivät musiikkia, tiedämme kuitenkin, että jotkut varhaisimmista musiikkisoittimista juontaa juurensa yli 40 000 vuoden taakse. Nämä havainnot viittaavat siihen, että jo aikaisemmin Euroopassa asuville nykyaikaisille ihmisille oli jo musiikillisia perinteitä – uskotaan, että he loivat instrumenttinsa pian sen jälkeen, kun he asettuivat Eurooppaan. Esivanhempamme ovat voineet kehittää musiikkia noin 50 000 vuotta sitten, ”kulttuuriräjähdyksen” aikana, jolloin ihmiset alkoivat luoda taidetta, koruja, jotka hautasivat juhlallisesti kuolleita.

Tutankhamunin trumpetit

Pharaon Tutankhamunin hautakammiosta löytyneen trumpettiparin uskotaan olevan maailman vanhimmat olemassa olevat trumpetit. Nämä trumpetit ovat ainoat, jotka ovat säilyneet muinaisesta Egyptistä ja ovat yli 3000 vuotta vanhoja. Arkeologi Howard Carter löysi ne vuonna 1922 Tutankhamunin haudan kaivamisen yhteydestä. Molemmissa trumpeteissa on hienoja kaiverruksia Ra-Horakhty, Ptah ja Amun -jumalista. Vuonna 1939 trumpetteja soitettiin ennen elävää yleisöä ja esitys lähetettiin kansainvälisesti BBC-radion kautta. Niiden löytämisen jälkeen on väitetty, että trumpetilla on valta kutsua koolle sota. Ihmiset ovat liittäneet brittiläiset toisen maailmansodan kanssa trumpetteihin, koska sota Euroopassa alkoi viisi kuukautta BBC-lähetyksen jälkeen.

Jiahu-huilut

Jiahun arkeologiselta löydöksiltä löydetyt luuhuilut ovat vanhimmat tunnetut soittimet Kiinasta. Alueella paljastui kolmekymmentäkolme huilua, 20 ehjää huilua ja loput ovat rikki tai hajanaisia. Kuusi huilua ovat edelleen täydellisiä ja niitä pidetään vanhimpina soitettavina monikansallisina soittimina. Huilut vaihtelevat kooltaan ja niissä on viisi, kuusi, seitsemän tai kahdeksan reikää.Tutkijat ovat tallentaneet parhaiten säilyneen huilun ja lähettäneet äänitallenteita, jotka esittelevät tuhansia vuosia vanhoja musiikkiäänteitä. Tonaalinen analyysi paljasti, että seitsemän reikäinen huilu tuottaa nuotteja, jotka muistuttavat tuttua länsimaista sävelasteikkoa ”do, re, mi”.

Litofonit

”Litofoni” -nimitystä käytetään kaikista soittimista, jotka on valmistettu kivistä ja tuottavat musiikillisia äänteitä soiton aikana. Tämäntyyppisiä antiikkisia soittimia on löydetty ympäri maailmaa, ja vanhimmat tunnetuimmat esimerkit tulevat Vietnamista. Vietnamin litofoneja kutsutaan Dan Da:eiksi ja ne koostuvat 11 suuresta kivilevystä, jotka ovat sijoitettu pystysuoraan lähelle toisiaan. Tutkijat totesivat, että kivilevyt tuottavat musiikkia, kun niitä lyödään taltalla. Yksi tunnetuin litofoni on Skiddawin musikaalikivet. Kahden vuosisadan ajan Keswickin kaupungin ympärille rakennettiin joukko litofoneja Pohjois-Englannissa.

Härkätorvet

Härkätorvi “Bullroarer” on rituaalinen musiikkisoitin jota monet muinaiset ja nykyiset kulttuurit edelleen käyttävät ympäri maailmaa. Historiallisesti sitä käytettiin viestimiseen pitkillä matkoilla. Vanhin tunnettu esimerkki härkätorvesta löydettiin Ukrainasta, joka on peräisin paleoliittiselta kaudelta (noin 18 000 eaa). Ukrainan vanhimman härkätorven lisäksi arkeologit ovat löytäneet jäänteitä antiikin härkätorvista muualla Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa, Intian maanosassa, Australiassa ja Amerikassa.

Härkätorvet

Vaikka useat kulttuurit ovat käyttäneet härkätorveja, Australian aboriginaalit tunnetaan parhaiten instrumentin käytöstä. Aboriginaalit käyttävät härkätorveja aloitusseremonioissa ja  hautaamismenoissa ja pahojen henkien torjumiseksi.