Oopperaelämys savonlinnassa

Savonlinnan Oopperajuhlat on jo niin tunnettu instituutio, että puhuttaessa Savonlinnasta, oopperajuhla on ensimmäinen mikä tulee mieleen. Oopperaa on kuultu Savonlinnassa jo vuodesta 1912, jolloin Oopperalaulajatar Aino Ackté oli vastuussa ensimmäisistä juhlista Olavinlinnassa. Noista ajoista Savonlinnan oopperajuhlien suosio on kasvanut mittaviin suhteisiin, ja on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu tapahtuma. Vuosien 1930-1937 välillä juhlia ei tosin järjestetty taloudellisten syiden takia.

Taiteellinen taso on aina ollut korkea ja juhlissa nähdään joka vuosi upeita kansainvälisiä vieraita. Savonlinnassa ovat vierailleet mm. Bolšoi -teatteri Moskovasta, Palermon Teatro Massimo, London Royal Opera House ja Shanghain Ooppera. Oopperajuhlista on tullut merkittävä matkailuvaltti Savonlinnalle. Korkea taiteellinen taso onkin oopperajuhlien menestyksen takana. Savonlinnan oopperajuhlissa yhdistyy monta elementtiä musiikin lisäksi. Elämysympäristö koostuu uniikista järvimaisemasta, valoisista kesäöistä, vahvasta kulttuurihengestä ja pikkukaupungin idyllistä, sekä tietysti historiallisesta linnamiljööstä. Ooppera taiteenlajina sopii hienosti Olavinlinnan suurelle linnapihalle, jossa katsomo sijaitsee. Savonlinnan oopperajuhlilla on kuultu myös kahdeksan suomalaisen oopperan kantaesitys.

Ooppera on kokonaisvaltainen elämys

Savonlinnan oopperajuhlille kannattaa valmistautua huolellisesti. En nyt tarkoita mitään hifistelytasoista tietämistä klassisesta musiikista vaan oman elämyksen suunnittelua. Savonlinnaan on hyvä saapua ajoissa hengittämään juhlavaa tunnelmaa rauhassa ennen oopperaesityksiä. Saimaan risteily joka päättyy Olavinlinnan takalaiturille on erinomainen tapa saapua Olavinlinnaan eikä ehkä niin ruuhkainen kuin pääsisäänkäynti. Usein myös kevyt ruokailu ennen oopperaa linnan kupeessa on sopivan hienostunut aloitus illalle.Oopperan libretto on aina hyvä lukea ennakkoon, mutta syvemmän näkökulman oopperaan saa kuuntelemalla teosesittelyn, joka paljastaa säveltäjän suhteen oopperaan, oopperan kulun sekä oopperan historian. Näin oopperasta löytää ne pienet sävyt ja yksityisohdat jotka muuten saattaisivat hukkua pukujen kahinaan ja musiikin alle. Oopperan tarinat ja juonenkäänteet ovat usein hyvinkin voimakkaita ja rajuja, sekä suuria tunteita herättäviä. Siitäkin syystä on eduksi tietää tarinan kulku etukäteen. Draaman omaksuminen ja henkilöhahmojen ymmärtäminen luo intensiivisen näkökulman tarinaan. Oopperaan kannattaa varata nessupaketti mukaan, erityisesti jos ohjelmistossa on vaikka Tosca, Madame Butterfly tai Verdin Otello. Monet oopperat painuvat syvälle mieleen ja tunteisiin, kuten tarkoitus onkin.

Savonlinnan oopperajuhlien yksi kantava voima on sen yleisö. Katsomo eläytyy tarinaan täysin ja myös tuo sen esille valtavalla kiitollisuudella esiintyjiä kohtaan. Yleisö onkin saanut paljon kiitosta kansainvälisiltä vierailijoilta juuri tästä eläytymiskyvystään ja intensiivisestä osallistumisesta oopperaan.Hengästyttävän upean oopperakokemuksen jälkeen tuntuu hyvältä vetäytyä analysoimaan kokemusta Saimaan rannalle, poiketa johonkin sen lukuisista terassiravintoloista nauttimaan illallinen tai vain lasillinen viiniä. Samalla saa ihastella öistä järvimaisemaa ja ehkä jopa kuulla oopperakuoron extempore esitys, joka taatusti kruunaa mahtavan elämysten illan.

Ensi kesää suunnitellessa

Savonlinnan oopperajuhlat on suunnattu kaikelle kansalle. Lippuja kesän esityksiin kannattaa jo ajoissa ruveta haalimaan, sillä oopperajuhla on usein loppuunmyyty ja suosituimmat esitykset menevät kuumille kiville. Savonlinnan oopperajuhla kestää kuukauden päivät, alkaen heinäkuun alussa. Katsomopaikkoja on vain 2264, joten ihan eri luokkaa kuin esimerkiksi Helsingin Oopperatalolla, tämä luonnollisesti määrittelee lippujen saatavuuden. Savonlinna itsessään ei ole kovin iso kaupunki, joten myös majoitus kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Keskustan majapaikat varataan loppuun heti alkuvuodesta, mutta ei syytä lannistua, Savonlinnan ympäristöstä löytyy lukuisia mukavia vaihtoehtoja keskustan hotelleille.

Ensi kesää suunnitellessa

Ooppera koukuttaa, vakavasti. Ja pakko sanoa että mikäli haluaa antaa jollekin jotain merkittävää vaikka lahjaksi, oopperakokemus on taatusti unohtumaton, vaikkei mikään oopperan suurkuluttaja olisikaan. Ooppera on elämyksenä ainutlaatuinen ja jokaisen olisi koettava se kerran. Tänä kesänä Savonlinnaan on pakko päästä, taas. Oopperajuhla kuuluu jo vakiona kesäohjelmaan ja joka vuosi kokemus on yhtä maaginen.